Lillard vs McCollum: Blazers, nemeňte ani jedného!

13. 05. 2018, 10:00 » Úhel pohledu - Autor: Ondrej Herceg


(zdroj: Nbasket.cz)
Portland Trail Blazers si užili perfektnú základnú časť, obsadili tretie miesto za suverénnou dvojicou Houston – Golden State. Do play-off vstupovali v roli mierneho favorita proti New Orleans, ktorí sa spoliehali hlavne na Anthonyho Davisoa. Ibaže k hviezdnemu centrovi sa pridali najmä Rajon Rondo s Jrue Holidayom, Lillardovo maximum bolo 20 bodov v treťom zápase, a tak ďalej. Okamžite sa vyrojili agresívne včely volajúce po výmene Lillarda alebo McColluma. Aký by to malo pre Blazers zmysel? Získali by takýmto krokom väčšiu kvalitu?

Súhlasím, že Portland hral v play-off pod svoje možnosti, to je jednoducho fakt a samotní hráči tímu si ho uvedomujú a len sotva by sa ho snažili poprieť. New Orleans postúpilo absolútne zaslúžene, bolo súdržnejšie, tímovejšie a to netreba zabúdať, ako fantasticky sa vyrovnali s absenciou DeMarcusa Cousinsa. Po jeho zranení ich mnohí odpísali a neverili, že sa vôbec dostanú do play-off.

Vráťme sa ale k Portlandu a ich nepriaznivej situácii, ktorá však podľa môjho názoru nie je spôsobená zlými výkonmi CJ McColluma a Damiana Lillarda. S týmto na mňa nechoďte, neuverím vám, ak mi budete tvrdiť, že treba jedného z nich vymeniť. Áno, veľmi dobre viem, že ani jeden z nich nehrá obranu "pozrite na nich, to sú defenzívne monštrá", lenže to vôbec nie je najzásadnejší problém. Isteže, ak sa nemôžete 200-percentne spoľahnúť na obranu svojho zverenca, nie ste v najlepšej situácii, ale zároveň viete, že táto dvojica dokáže pravidelne dávať v útoku dokopy 50 a viac bodov.

Nemyslím si, že výmena Lillarda alebo McColluma by Portlandu akokoľvek pomohla. Obaja patria v lige k hviezdam a ani za jedného z nich by Blazers nedostali adekvátnu protihodnotu. Výber v drafte je krásny a nádejný, ale kde je istota, že z vytiahnutého hráča sa stane plnohodnotná náhrada? Hráč, ktorý by išiel opačným smerom, by podľa všetkého ani náhodou nemal kvalitu Damea či CJ. Minimálne by akiste neoperoval pracovnou morálkou, akú má vo svojich kostiach Damian Lillard. Všetci veľmi dobre vieme, že tú mu môže kdekto závidieť.

Ak sa bavíme o tom, kde je jeden z hlavných problémov Portlandu, je výstavba celého mužstva. Hviezdny backcourt nemá pravidelnú podporu a manažment sa obalil nezmyselne dlhými a objemnými kontraktmi, ktorých je hneď niekoľko. Evan Turner (18 miliónov do roku 2020), Maurice Harkless (11 miliónov do 2020), Meyers Leonard (11 miliónov do 2020). Pri odpočítaní týchto troch zmlúv sa dostaneme na číslo 39 miliónov. Viete si predstaviť, ako príjemnejšie by sa manévrovalo generálnemu manažérovi Neilovi Olsheymu, ak by neurobil v lete 2016 tieto tri zásadné chyby?

Not everyone thinks Jusuf Nurkic re-signing in Portland would be a great idea. Bleacher Report’s @danfavale warns all 30 NBA teams against tempting signings, and Nurkic makes the list for two franchises. https://t.co/YX1HR7Zwu6

— Blazer's Edge (@blazersedge) 11. mája 2018


Táto vykopaná jama sa nezahrabe sama a bude potrebné použiť skvelé presvedčovacie metódy, ak sa GM Olshey pustí do rozhovorov s inými tímami ohľadom výmeny niektorého zo spomenutých hráčov. Minulé leto sa mu zázrakom podarilo odpratať ťažkú kotvu v podobe Allena Crabbea, preto majú fanúšikovia Trail Blazers nádej, že sa mu niečo takéto pošťastí aj teraz. Musia sa ale modliť teda poriadne dlho, úprimne a hlasno.

Nie som rozhodne z tej skupiny fanúšikov a pozorovateľov športu, ktorí všetko očakávajú príliš rýchlo, po pár nepodarených zápasoch vyhadzujú trénerov, polovicu mužstva. Trpezlivosť je veľmi dôležitá a malo by ju mať aj vedenie Blazers a neuchyľovať sa k nepremysleným krokom prostredníctvom výmen svojej hviezdnej backcourt dvojice. Nie, prosím, nerobte nič také.

Blazers majú pre budúci rok zazmluvnených 112 miliónov dolárov, čo je o 11 viac ako predstavuje základný vrch platového stropu, pričom treba mať na pamäti situáciu Jusufa Nurkiča. Bosnianske zviera je v lete obmedzeným voľným hráčom a na mojej duši panuje obrovitánska obava z toho, že Nurk dostane zbytočne dlhý a výnosný kontrakt, ktorý nepriaznivý stav Portlandu ešte viac zabije. Dúfam, že príde k maximálne prijateľnej zmluve, ak vôbec. Možno by nebolo na škodu poobzerať sa po možnosti nechať ho ísť.

Ako sa teda môžu Portland Trail Blazers vyhrabať z hlbokej rokliny? Prvou vecou je nechať PG – SG duo spolu a nezasahovať doň. Lillard a McCollum sú hviezdy, ktoré v lete spoločnými silami prídu na to, kde urobili najhlavnejšie chyby a do kempu prídu v lepšej forme, verte mi, minimálne Dame.

Po druhé, snažiť sa vymeniť niektorý zo zlých kontraktov. Viem, je to ako žiadať 160 centimetrov vysokého (alebo nízkeho v tomto prípade) chlapca, aby zasmečoval na kôš, ale šanca vždy existuje. Lakers vymenili obrí kontrakt Mozova, Portlandu to vyšlo rovnako s Crabbeom, Clippers asi včas odpratali Blakea Griffina. Prečo by sa niečo také nepošťastilo aj s Leonardom, Harklessom alebo Turnerom?

Nepohodlná a nie príliš radostná eventualita je zotrvanie v súčasnom stave, podpísanie Jusufa Nurkiča a čakanie na rok 2020, keď sa z platovej knižky odpíšu kontrakty v hodnote skoro 40 miliónov. Damian Lillard však bude mať v tom čase 29 rokov, McCollum 28 a povedia si, že v kariére ešte nič poriadne nevyhrali a ona sa už azda preklopila do druhej polovice. Nastal čas na výmenu...a potom už bude neskoro na oceán smútočných sĺz.

Vyzerá to tak, že tréner Terry Stotts zostane na svojom mieste, čo je určite správne rozhodnutie. Kouč nemôže za to, aký tím mu GM zostaví, a tak musí pracovať s tým, čo v danom momente má. Nik predsa nie je kúzelníkom. Muž hore nad ním potrebuje vyhrnúť rukávy, ukázať, čoho je schopný a trénerovi dodať o čosi lepší materiál.

Len, prosím vás, Blazers, neurobte chybu a nemeňte ani Lillarda, ani McColluma. Jedine, že by ste na oplátku dostali hráča rovnakej alebo vyššej kvality!!!

Blazer’s Edge Outsider @RichHomieFlom explains why overreacting to Portland’s playoff performance may be the wrong call. https://t.co/jVY41GyiTl

— Blazer's Edge (@blazersedge) 10. mája 2018